I. budapesti Filozófusok éjszakája

Előadás beszélgetéssel
Kezdete
2016.09.17. szombat 17:30
Helyszín
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II., Margit krt. 64/B, fszt. 6.
Részvételi díj
A belépés a teljes programra díjtalan.

I. budapesti Filozófusok éjszakája

"Lelke mélyén minden ember filozófus"

A dolgok lényegét keresve ugyanis az élet bármely szegletében megtalálhatjuk a fejlődés és a jobbítás lehetőségét. Tanulás és alkotómunka, eszmecsere és jótékony szorgoskodás: Hunyadi Kultúrműhelyünk szeptemberi megnyitóján egész este változatos programokkal várjuk ezt a mindenkiben ott élő bölcsességszeretőt.

17:30 - Évezredek filozófiája a mindennapokban - beszélgetések rövid felvezetéssel.
19:00 - Alkoss maradandót! Athéné műhelyünk nyílt foglalkozásán műkőből készült bölcs baglyot, vagy egyiptomi szkarabeuszt festhetsz.
19:30 - Tanulj, hogy segíthess! - bemutatkozik önkénteseknek szóló kurzusunk.
20:00 - Az Új Akropolisz szociális csoportjával textilbabákat varrunk a Tűzoltó utcai gyermekklinika kis betegeinek.
20:30 - Magyar és ír táncház

A beszélgetések témája:

Évezredek filozófiája a mindennapokban 

Az erény a lélek egészsége - emberbarát etika a mindennapokra 

Nem könnyű felismerni, hogy egy adott helyzetben hogyan érdemes cselekednünk. Olykor több jó megoldás is mutatkozik, máskor egyik se tűnik az igazinak. Azt azonban mind érezzük, hogy a döntéseink számítanak, és jobban vagy rosszabbul sikerült tetteinkkel-szavainkkal alakítjuk kapcsolatainkat, sorsunkat, magunk és mások kedvét – sőt életét. 

Vannak közös emberi értékek? Hogyan érhetőek el lépésről lépésre? Konfuciusz, Platón, Buddha és a sztoikusok gondolatai segítenek bennünket, hogy a beszélgetés során nyomába eredjünk azoknak az életminőség-javító etikai elveknek, amelyekre a hétköznapokban is érdemes törekedni.

Közös ügyeink – az együttműködés filozófiája

Együtt minden könnyebb, még az együttélés is. Manapság már az oktatásban is kezdik felismerni, hogy a versengésnél csak egy dolog képes többet kihozni az emberből – az együttműködés. Olykor mégsem könnyű megteremteni. Hogyan lehet összehangolni a különböző nézőpontokat és véleményeket? Mi segít, hogy mindenki a legjobb képességeit vethesse latba a közösség érdekében, és senki ne érezze úgy, hogy a rövidebbet húzza? Miért gondolta úgy Platón, hogy a politika végső célja az emberek tanítása?

Történetfilozófia

„A történelem az élet tanítómestere”, tartja a mondás. De vajon mit tudunk kezdeni a történelem tanulságaival? A múltról olvasva azt látjuk, hogy a történelem folyama kisebb-nagyobb ciklusokra oszlik, politikai elképzelések váltják egymást, egy-egy művészeti, tudományos vagy vallási gondolat felvirágzik és lehanyatlik, vagy épp reneszánszát éli. A mi életünkre is hatással vannak a történelmi fordulatok. Merre tart a világ? Mennyire voltak mások az emberek régen, mint ma? Szükségszerű, hogy a történelem ismételje önmagát? Mit tanulhatunk a régiektől, és hogyan segíthetnek a 21. század emberének az elmúlt korok tapasztalatai?