A hősiesség nyomában a Múzeumok Éjszakáján

  Fesztivál
  Kezdete
  2016.06.25. szombat 15:00
  Helyszín
  FILO-Pont Győr, Kálóczy tér 15.
  Részvételi díj
  800 Ft, kedvezménnyel 600 Ft.

  A hősiesség nyomában a Múzeumok Éjszakáján

  Programsorozatunkon a kiemelkedő győriek életútját követő városi sétával, könyvbemutatóval, előadással, szimbólumfestő kézműves programmal várunk minden kedves érdeklődőt. Az este folyamán a tavasszal indult Shakespeare projekt munkájának eredményeként egy Shakespeare-válogatásból készült színielőadást is láthatunk. 

  15.00–22.00
  Kézművesség
  A programokkal párhuzamosan a témához kapcsolódó plakettek festésére is lehetőség nyílik. Az alkotás közben megismerkedhetünk az egyiptomi szkarabeusz és a magyar turul madár szimbolikájával, történeteivel is.
  A programot kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánljuk.

   
  15.00
  Kiemelkedő életutak, hősi tettek nyomában – városi séta Győrben 
  városnézés
   
  A Múzeumok Éjszakája 2016. évi „Hősök, felfedezők, újítók” tematikájához kapcsolódó sétánkon néhány Győrhöz kapcsolódó kiemelkedő személy életútján, valamint ismert és kevésbé ismert hősi tetteken keresztül keressük az értékes tanulságokat és az inspirációt saját hétköznapi hőstetteinkhez. 
   
  Találkozó: Győr, Dunakapu tér – Vaskakas kút
  A városnézést vezeti: Nyári Erzsébet idegenvezető 
  A séta időtartama: kb. 2 óra 
   
   
  17.00
  Hősök régen és ma
   
  Hős és szájhős a labirintusnál
  rádiójátékocska egy felvonásban
   
  Kosztasz Nemrosz Szkeptosz Pufield, Garfield görög unokatesója, aki a világ elsőszámú filozófusának tartja magát, ismét Győrbe látogat, hogy elmesélje nyári élményeit Krétáról, ahol Thészeusszal, a híres hőssel nézték meg együtt a labirintust… Thészeusz belülről, Pufield azonban csupán kívülről. Mert hát ő is ott állt a labirintus bejáratánál, és majdnem be is ment, így majdnem legyőzte a Minótauroszt, és majdnem hőssé vált. De valami nagyon fontos hiányzott belőle hozzá... 
  Mi teszi hőssé az embert? Vannak-e ma is hősök, vagy csak egy majdnem világban élünk?
   
   
  A hétköznapok hőse 
  könyvbemutató és beszélgetés
   
  Mostanában sok minden nem „menő” már, mint például a hősiesség, az élet hősi felfogása. Gyerekeknek szóló fantasztikus történetek közé illőnek tartják, ahol ezek a mese- vagy mozihősök szórakoztatnak bennünket. Pedig az élet gazdag tárházában sokkal több hősiességgel találkozhatunk, mint amit annak tartunk. 
  Most nem csupán a nagy emberekről, hanem a kis, hétköznapi hősökről beszélünk, akik bátor tetteket visznek véghez titánokhoz méltó erőkifejtéssel, bár nem haladták meg az emberi szintet. Mindenkinek megvan a saját nagysága. Mindenkinek megvannak a maga szép érzelmei és gondolatai, álmai és törekvései. Lelke mélyén mindenki vágyik arra, hogy változzon és jobbá váljon, hogy egy kicsit hozzátehessen a világhoz... És minden ilyen emberben ott él a mindennapok hőse, aki nem sajnálja az erejét arra, hogy álmaiból, legnemesebb törekvéseiből minél többet megvalósítson.
  A hősiesség azt jelenti, hogy minden napunkat, minden tettünket próbának fogjuk fel, amely megmozgatja az összes erőnket, a fizikaitól az intelligencia és a lélek finom erejéig. Olykor elbukunk, de ugyanannyiszor, ahányszor csak szükség van rá, fel is állunk... Látod a hőst magadban? Adj neki helyet, és meglátod, olyanná szilárdul majd benned, mint egy belső tartóoszlop.
   
  Delia S. Guzmán könyvében úgy intézi hozzánk szavait, hogy elgondolkodásra késztessen, és arra indítson, hogy legyünk mindannyian hősiesek: váljunk jobbá, legyünk tiszták, becsületesek és ésszerűek, segítsünk másokon, követve a természeti filozófiát, amely kivezethet bennünket egy nehéz kor labirintusából.
   
   
  19.30
  Shakespeare 400 – avagy az Élet-színház
  színielőadás Shakespeare művei alapján
   
  William Shakespeare, a zseniális filozófus-művész szerint életünk a világ színpadán zajlik. De ki írja a darabot? És ki a rendező? A színészek kiszolgáltatottak vagy beleszólhatnak a darab menetébe? Mi dönti el, hogy Hamlet vagy Rosencrantz és Guildenstern útját járjuk-e?
  A Shakespeare-projekt résztvevői három hónapon át készültek, hogy eljátsszák, mit tanított számukra Shakespeare az életről és az emberről, aki ég és föld között kifeszítve keresi útját.
  Az előadás két részből áll, melyben egyaránt helyet kap a humor és a mélység, a komédia feloldó és a tragédia megtisztító ereje. Találkozhatunk Rómeóval, Júliával, Hamlettel, és az emblematikus alakok tükrében talán saját magunkkal is...
   
  A színház a sűrített, koncentrált élet. De az élet maga is egy színpad, ahová megérkezünk, hogy eljátsszuk szerepünket. A színész játéka akkor jó, ha intenzív, ha minden pillanatban jelen van. Így minden perc jelentőséget kap, nincs elfecsérelt idő. Ha akárkiből valakivé, hétköznapi, szürke figurából életünk főhősévé szeretnénk válni, akkor nem cselekedhetünk akárhogyan. Tisztán kell látni a célokat, hogy tetteinknek, szándékainknak határozott iránya lehessen. És folyamatosan figyelnünk kell a többi szereplőre is, akik ugyanúgy résztvevői a nagy közös színdarabnak.