A hősiesség lélektana – filozófiai kávéház

Filozófiai kávéház
Kezdete
2016.04.03. vasárnap 18:00
Helyszín
Ribillió kávézó és söröző, Székesfehérvár, Rózsa u. 1.
Részvételi díj
A belépés díjtalan.

A hősiesség lélektana – filozófiai kávéház

Hősiesen élni azt jelenti, hogy bátran felvesszük a küzdelmet az élet nehézségeivel, próbáival szemben és győzünk is ebben a küzdelemben. De nem olyan egyszerű elindulni ezen az úton és végigmenni rajta.

A cél többnyire nem mutatja meg magát tisztán, egyértelműen, azaz csak kevesen tudják már fiatalon megfogalmazni, hogy mi is az, amiért élnek, küzdenek, amit el szeretnének érni. Mint amikor egy hegyes-völgyes úton haladunk, és csak a következő hegyig látunk előre, vagy néha épp csak az előttünk álló megmászhatatlannak tűnő sziklát látjuk.
Azt is nehéz pontosan megfogalmazni, hogy mi ellen küzdünk. Könnyű a mesék hőseinek, akik tisztán látják maguk előtt a sárkányt, de a mi sárkányaink nem kívül, hanem belül vannak; mert nem a körülmények, hanem a belső ellenségek, hibák azok, amelyek igazán akadályai a haladásnak. Nem a hegy túl meredek, hanem a lábunk nem elég erős, nem a folyó túl széles, hanem nem tudunk elég jól úszni. A hősiesség éppen azt jelenti, hogy többet vagy mást akarunk, mint amit az élet készen tár elénk.
Gyakran félünk a kudarctól, mert hibásan azt tanultuk, hogy a győztesek sosem hibáznak. Pedig minden tanulási, növekedési folyamat próbálkozások és hibázások során elért győzelmek sorozatából áll, ahogyan a varázsmesékben is többszöri próbálkozás után csak a legkisebb királyfi lesz képes elérni a kívánt célt.
A győzelem művészete nem könnyű, de megtanulható. Ennek módjairól, elemeiről lesz szó ezen a filozófiai kávéházon.
 
Előadó: Grúsz Róbert
 
Info: szfvar[kukac]ujakropolisz.hu