Hősi mítoszok és szimbólumok – filozófiai kávéház

  Filozófiai kávéház
  Kezdete
  2016.06.26. vasárnap 18:00
  Helyszín
  Ribillió kávézó és söröző, Székesfehérvár, Rózsa u. 1.
  Részvételi díj
  A belépés díjtalan.

  Hősi mítoszok és szimbólumok – filozófiai kávéház

  Hősiességgel foglalkozó sorozatunk utolsó témájához érkeztünk, most az ókori mitológia hőseivel fogunk foglalkozni, akik a mai napig megjelennek modern formában a filmekben, játékokban. Sokan szeretjük követni a filmek hőseinek kalandjait, amikor hétköznapi ember számára lehetetlen feladatokat teljesítenek. A régi világnak is megvoltak a maguk szuperhősei. A legnagyobb különbség a modern és az antik világ alakjai között, hogy a régiek mindig tanítottak rajtuk keresztül. 

  Ardzsúna, a Mahábhárata legyőzhetetlen harcosa, fő szereplője a Bhagavad-gítának, amelyben Krisna fejti ki tanításait a lélek halhatatlanságáról, a reinkarnáció és karma törvényéről, a jógákról és a helyes cselekvésről.
  Héraklész, minden görög hős archetípusa, munkáin keresztül az ember útját járja, megmutatva, hogyan érhető el az ember számára a halhatatlanság.
  Thészeusz, az athéni világ hőse, legismertebb tette a Minótaurosz legyőzése, útja a misztériumokba történő beavatást meséli el szimbolikus formában.
  Gilgames, a sumer naphős története, aki különböző kalandok után elindul, hogy megszerezze a halhatatlanságot, szintén az ősi bölcsesség tanításait mondja el az emberiség múltjáról, a harcról és a halhatatlanságról.
  A kávéház célja ezeken a történeteken keresztül egy egységes képet kialakítani arról, milyen utat kell bejárnia az embernek a tökéletesség elnyeréséig, belső békéje megtalálásáig. Elemezzük tetteiket, indítékaikat, fegyvereiket és segítőiket, akik néha ellenségeiknek tűnnek. De a szimbólumok nyelvén semmi sem az, ami elsőre látszik, mint ahogy az életben sem. Nézzünk hát együtt a felszín mögé, milyen tanítást, tanácsot rejtenek a múlt hősi történetei!
   
  Előadó: Grúsz Róbert
   
  Információ: szfvar[kukac]ujakropolisz.hu