A filozófia világnapja 2012 – Hunyadi Kultúrműhely

Előadás
Kezdete
2012.11.15. csütörtök 18:30
Helyszín
Hunyadi Kultúrműhely Budapest, Margit krt. 64/B fszt. 6.
Részvételi díj
A belépés díjtalan.

A filozófia világnapja 2012 – Hunyadi Kultúrműhely

Platóni nevelés egykor és ma

A reneszánsz idején elindult szellemi megújulás egyik fontos alapja a nevelési alapvetések újragondolása volt, amelyhez már akkor is Platón tanításai szolgáltak alappillérül. Ma világszerte gond van az oktatással, a régi módszerek nem igazán működnek, az általánosabb erkölcsi-bizalmi válság az iskolákat sem kerüli el. Ahogy annak idején Platón (is) segített kijutni a középkori állapotokból, talán ma is ugyanúgy segíthet kilábalni az „új középkorból”.

BESZÉLGETÉS

A téma kutatása során eddig felmerült eredményeinkről beszélgetünk gyakorló nevelőkkel, pedagógusokkal és a nevelés-oktatás iránt érdeklődőkkel.

Hogyan változna meg a mai oktatás-nevelés, ha komolyabban vennénk Platónt?

Milyen világkép áll a nevelés mögött, miből meríthetett Platón, kik követték őt később és hogy van jelen ez a mai gyakorlatban?

KIÁLLÍTÁS

Közben megtekinthető lesz az Ariadné fonala kiállításunk, amellyel néhány bölcsességszerető óriás életét, munkásságát, világképét és hatását mutatjuk be. Megismerhetjük többek között Szókratészt, a filozófia atyját, Marcus Aureliust, a filozófus császárt, Konfuciuszt, aki megreformálta a kínai oktatási rendszert, és Helena Petrovna Blavatskyt, akinek tanításai felébresztették mély álmukból a XIX. század gondolkodóit, tudósait, művészeit és humanistáit.

A filozófia világnapja 2012 – rendezvényeink részletes listáját lásd itt...