A filozófia világnapja 2012 – Hunyadi Kultúrműhely

  Előadás
  Kezdete
  2012.11.15. csütörtök 18:30
  Helyszín
  Hunyadi Kultúrműhely Budapest, Margit krt. 64/B fszt. 6.
  Részvételi díj
  A belépés díjtalan.

  A filozófia világnapja 2012 – Hunyadi Kultúrműhely

  Platóni nevelés egykor és ma

  A reneszánsz idején elindult szellemi megújulás egyik fontos alapja a nevelési alapvetések újragondolása volt, amelyhez már akkor is Platón tanításai szolgáltak alappillérül. Ma világszerte gond van az oktatással, a régi módszerek nem igazán működnek, az általánosabb erkölcsi-bizalmi válság az iskolákat sem kerüli el. Ahogy annak idején Platón (is) segített kijutni a középkori állapotokból, talán ma is ugyanúgy segíthet kilábalni az „új középkorból”.

  BESZÉLGETÉS

  A téma kutatása során eddig felmerült eredményeinkről beszélgetünk gyakorló nevelőkkel, pedagógusokkal és a nevelés-oktatás iránt érdeklődőkkel.

  Hogyan változna meg a mai oktatás-nevelés, ha komolyabban vennénk Platónt?

  Milyen világkép áll a nevelés mögött, miből meríthetett Platón, kik követték őt később és hogy van jelen ez a mai gyakorlatban?

  KIÁLLÍTÁS

  Közben megtekinthető lesz az Ariadné fonala kiállításunk, amellyel néhány bölcsességszerető óriás életét, munkásságát, világképét és hatását mutatjuk be. Megismerhetjük többek között Szókratészt, a filozófia atyját, Marcus Aureliust, a filozófus császárt, Konfuciuszt, aki megreformálta a kínai oktatási rendszert, és Helena Petrovna Blavatskyt, akinek tanításai felébresztették mély álmukból a XIX. század gondolkodóit, tudósait, művészeit és humanistáit.

  A filozófia világnapja 2012 – rendezvényeink részletes listáját lásd itt...