Ez is filozófia! - programsorozat

Szeminárium
Kezdete
2014.09.19. péntek 18:00
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, Rigó utca 6–8.
Részvételi díj
A belépés ingyenes.

Ez is filozófia! - programsorozat

Programsorozat a filozófia, kultúra, önkéntesség jegyében

Lehet-e olyan nézőpontból szemlélni világunkat és benne mindannyiunkat, ahol nem válik el egymástól tudomány és művészet, közösségépítés és az önismeretre irányuló igyekezet? Lehetséges, ha a tudás valamennyi ágára ugyanabból az egy, az ember életének értelme és célja szempontjából nézünk.

Ez pedig nem más, mint a filozófia, és így minden lehet filozófia. Bármiben, amiben elmerülünk, kereshetjük valódi önmagunkat, a rejtett lényeget és az igazságot. Ha úgy akarjuk, akármilyen tudáság és tevékenység segítségével jobbá tehetjük magunkat, a másokhoz való viszonyunkat, és ezáltal a társadalomra is hatást gyakorolhatunk.

A filozófia mint életmód egyszerűbbé, ugyanakkor izgalmasabbá is teszi az életet. Egyszerűbbé azért, mert a különböző formák mögött felsejlik ugyanaz a lényeg, izgalmasabbá pedig azért, mert általa új összefüggésekre jutunk és új kihívásokkal találkozunk, amelyeket a szétszabdalódott élet nem is enged meglátni.

Aki kíváncsi a mindent felölelő filozófiára és szívesen próbára tenné, kóstoljon bele a gyakorlatokkal, játékokkal tarkított programokba. A rendezvényfolyamon együtt gondolkodhat, beszélgethet és egy önkéntes akcióban együtt cselekedhet másokkal – mindannyiunkért.Szeptember 19. (péntek) 18.00 – 21.00

1. A belső harcról – Ez is filozófia!
30 perces előadás, majd 20-30 perc gyakorlat

- Betekintés a belső harcos filozófiájába
- Mindennapi gyakorlatok mindennapi önirányításhoz
- „A legnagyobb győzelem az, amit önmagunk felett aratunk” – Buddha óta számos úton járó jutott el erre a felismerésre. Hogy békébe kerülj önmagaddal és a világgal, először meg kell ismerned és meg kell szelídítened a benned tomboló erőket.
- Ki a barát, és ki az ellenség? És miért folyik a küzdelem? Vedd a kezedbe saját sorsodat, fejleszd a benned szunnyadó erényeket, hogy megtanuld irányítani gondolataidat és érzelmeidet, hogy egyre a világ egyre több területén tudj biztonsággal eligazodni.

Házigazda: Klebercz Orsolya

2. A teljes ember gyógyítása – Ez is filozófia!
50 perces előadás és beszélgetés

A teljes ember gyógyítása – Ez is filozófia!- Beszélgetés az ember teljességéről, a lélek testen keresztüli üzeneteiről
- „A műtét sikerült, de a beteg meghalt.” Vagy van világ a technikai orvosláson túl is?
- Az emberben lakó lélek egyik nyelve a betegség.
- Keresd meg belső mozgatórugóidat és találj rá újra arra a természeti egységre, amelynek mindig is a része voltál, hogy EGÉSZségben tudj élni magaddal és másokkal!

Témavezető: dr. Németh István, belgyógyász, akupunktúrás orvos

3. Haláli egyiptomi játék – Ez is filozófia!
20 perces előadás és beszélgetés, valamint játék 30 percben

Haláli egyiptomi játék – Ez is filozófia!- Beszélgetés a misztikus ősi Egyiptom sorsfordító játékáról, a Szenetről
- Az egyiptomi tanítás szerint minden tettünk mérlegre kerül halálunk után. Az erre való felkészülésben, a helyes élet kialakításában segíthet az önismereti Szenet játék.
- Próbáld ki magad, hogyan haladsz végig – bár most csak bábukkal – az életen és a halál fázisain, nézz szembe utad próbáival, győzelmeivel és tanulságaival!

A beszélgetést és a játékot vezeti: Kovács Balázs
 

Szeptember 20. (szombat) 17.00 – 20.00

1. Az emberiség emlékezete – Ez is filozófia!
50 perces előadás és beszélgetés

Az emberiség emlékezete – Ez is filozófia!- Barangolás az emberiség közös emlékezetében: a mítoszokban és tanításokban élő történelmi útmutatók között
- „Minden, ami egyszer megtörténik, lehet, hogy soha többé nem történik meg újra. De minden, ami kétszer történik, bizonyosan megtörténik harmadszor is.” (Paolo Coelho, Az alkimista)
- Ha ismerni akarod a jövőt, pillants a múltba! A múlt tapasztalatát alkalmazva alakítsd a jelenedet, hogy a jövőd olyan lehessen, mint amilyenről álmodsz!

Házigazda: Horváth Ferenc

2. Versben mondom el – Ez is filozófia!
versek, gitármuzsika, gondolatébresztők 50 percben

- Költészettel életről, halálról, szerelemről – versekkel, zenével
- Fedezd fel a versekben megénekelt kérdéseket és az Embert, aki sóhajával, kiáltásaival, örömeivel és könnyeivel mind-mind ugyanazt a halhatatlan lényeget keresi!

Versben mondom el – Ez is filozófia!„Mit málló kőre nem bizol:
Mintázd meg levegőből.
Van néha olyan pillanat
Mely kilóg az időből,

Mit kő nem óv, megőrzi ő,
Bezárva kincses öklét,
Jövője nincs és múltja sincs,
Ő maga az öröklét.”


Házigazda: Hóbor Anita, Horváth Judit
gitárkíséret: Szabó Zsolt

El Camino3. El Camino – Ez is filozófia!
50 perces úti beszámoló képekkel, zenével

- Úti beszámoló az Útról, mely az önismerethez vezet
- A Szent Jakab-út az ember erőfeszítésének szimbóluma, amelyet a kételyek, mérlegelések, felismerések és tapasztalások mérföldkövein keresztül tesz meg, hogy végül megélhesse szelleme és lelke teljes egységét.
- Indulj el belső utadon, figyeld az útjelzőket, légy kitartó és soha ne add fel a reményt, hogy elérheted a vágyott célt!

A beszámolót tartja: Pálosi-Magyar Myrtill
 


Szeptember 21. (vasárnap)

Gellért-hegy takarításA legnagyobb filozófusok nemcsak szellemi magaslatokra törtek, hanem a tettek mezejére is léptek. Szeptember 21-én viszont csak Gellért püspök szobráig kell felmásznod, hogy velünk ünnepeld a Tiszta hegyek világnapját szemétszedéssel és a díszkorlátok újrafestésével. Ragadj ecsetet vagy szemeteszsákot és ragadd meg a lehetőséget, hogy megszépítsd egy kicsit a várost, ahol élsz. És ha úgy érzed, egyedül csak keveset tudsz tenni – hozd el a barátaidat is!
Várjuk iskoláscsoportok, civil szervezetek jelentkezését, családok, baráti társaságok, kerületi lakosok és minden más önkéntes részvételét.

Részvételi lehetőségek:
Kényelmes: szemétszedés a sétányokon és a Citadella tövénél
Precíz: korlátok és díszkorlátok korrózió elleni alapozása és festése (a Gellért-szobor mellett és a vízesés körül)

Részletes információ a Gellért-hegyi programról