Erények – a platóni állam alapkövei

  Előadás
  Kezdete
  2013.11.18. hétfő 18:30
  Helyszín
  Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6-8.
  Részvételi díj
  díjtalan

  Erények – a platóni állam alapkövei

  Avagy: Végy mintát a jóból! – előadás, beszélgetés és Erénykerék-pörgetés, mintakép-alkotás

  Az ógörög areté szó erényt, kiválóságot jelent, legyen szó tárgyakról, állatokról vagy emberekről. Az emberre jellemző kiválóságot Platón a megértéshez, valamint a Jó tudásához társítja. Az összes, látszólag különböző erényünk mögött ez az egy idea rejlik, amely kulcsot ad az ember kiteljesedéséhez. Ha ugyanis tudjuk, hogy mi valóban jó, akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy az adott helyzetben helyes döntést hozzunk. Ettől megváltozik életünk minősége és a környezetünkkel való kapcsolatunk is.

  A valódi jó Platón szerint a lélekben szunnyad, és először meg kell tisztulnunk a tévképzetektől. Ehhez az vezet el, ha bátran rákérdezünk a miértekre és utána elgondolkodunk rajtuk. Minden ember keresi a jót és a szépet, és lelkünk hajlamai is ugyanolyanok: a gondolkodás, az indulat és a vágyakozás. Az egyes erények segítenek mindezeket nemesíteni, és összhangba hozni a lélek egészét. Így lassan kiviláglik az ember kiválósága, rögzül a jó, a helyes ismeret, és meg tudjuk teremteni az egyéni harmóniát.

  Egyik-másik erényünk azonban erősebb lesz, és így a különböző lelkialkatú emberek az államban más és más erényeken alapuló csoportokat alkotnak. Az, hogy az állam egésze összhangba kerüljön, a nagy platóni álom, amely az egyén és az állam közös erényeire épül: a mértékletességre, a bátorságra, a bölcsességre és az igazságosságra.

  Erények bevetés közben
  Mit tud a mértékletes ember? Hogyan alakítja a bátor ember a világot? Miben látszik, hogy valaki bölcs? Aki igazságos, feltétlenül boldog is? Hogy működnek az erények a gyakorlatban? Az erényekről alkotott eszményi képet az előadás után rögvest helyzetbe hozzuk: Platón-idézetek, furfangos történetek, tanulságos kisfilmek és közös beszélgetés segítségével tesszük próbára a lelkünkben szunnyadó erőket, hogy utána „élesben”, a mindennapok során hozzájuk fordulhassunk segítségért.

  A jó példa ragadós!
  Erény-arcképcsarnokunkban hús-vér emberi példákat gyűjtünk össze, hogy megmutassuk: az erények gyakorlása nem üres fecsegés – és ebben mindenkire számítunk. Ha ismersz olyan, történelmi vagy élő ismert személyiséget, akit valamelyik platóni erény mintaképének tartasz, itt a lehetőség, hogy másokkal is megoszd!

  Előadó: Deák Szilvia

  Az eseményről készült tudósítás itt olvasható.


  UNESCO - World Philosophy DayA filozófia világnapja az UNESCO kezdeményezése, melyben az Új Akropolisz Filozófiai Iskola az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatásával vesz részt. A programsorozat konkrét tartalmáért az Új Akropolisz Filozófiai Iskola vállal felelősséget.