Az eltűnt igazságosság nyomában

  Színielőadás
  Kezdete
  2015.11.21. szombat 17:00
  Helyszín
  Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.

  Az eltűnt igazságosság nyomában

  Előadások, beszélgetés és mozdulatjáték A filozófia világnapján

  Az igazságosság az együttélés egyik vitathatatlan alapértéke.  Szinte nincs olyan ember vagy közösség, aki – legalább névlegesen – ne tekintené alapvető értéknek, megvalósult példáit mégis szinte nagyítóval kell keresni. A fogalom valódi értelme mára csaknem kiveszett, filmes klisévé vagy erkölcsi közhellyé silányult.

  Még sincs ember, akit hidegen hagyna ez a kérdés. Legyen szó magánéletről vagy közügyekről, a korrektség, a tisztesség, az egyenesség, a méltányosság, a felelősségvállalás és az őszinteség megnyilvánulásai a mai napig megbecsülést váltanak ki. Az igazságtalanságot pedig fájó emlékként őrzi a lelkünk, akár minket ért sérelem, akár mi magunk vetettük el a sulykot.

  Hogy gyógyírt leljünk ezekre, rövid témafelvetéseket követően kiscsoportos beszélgetésekben eredünk a rejtőzködő igazságosság nyomába: miben áll ez a hőn áhított emberi képesség, és hogyan tehetjük nyíltabbá és egyenesebbé először magunkat, és ezzel a környezetünket?

  Megvalósítható-e az igazságosság, és ha igen, hogyan? Ezt a kérdést vitatja meg Platón Szókratésze is Az államban a párbeszéd résztvevőivel. Elég, ha Kephalosz definíciója szerint nem hazudunk és nem tartozunk senkinek? Tolerancia kell hozzá vagy inkább szigor, erély vagy önmérséklet? Nem fogják kihasználni a jóhiszeműségünket? Miben különbözik a tisztességes ember a balektól, és miért tűnhet úgy, hogy a képmutatóknak áll a világ?

  Az igazságosság témájához szorosan kapcsolódik Gügész mítosza, amelyet Platón ír le Az állam második könyvében. Az est folyamán a több írót is megihlető történetet a FILO-Szín Társulat mozdulatjátékában láthatjuk.