Ariadné fonala kiállítás

  Kiállítás
  Kezdete
  2013.02.26. kedd 18:00
  Helyszín
  Széchenyi István Egyetem – Új Tudástér
  Részvételi díj
  ingyenes

  Ariadné fonala kiállítás

  Kiállítás neves filozófusok életéről, munkásságáról, világképéről

  A mítosz szerint Thészeusznak, amikor belépett a labirintusba, hogy megtalálja és legyőzze annak urát, a Minótauroszt, a kedvesétől, Ariadnétól kapott fonál segített, hogy ne tévessze el a helyes utat. A magyarázat szerint a labirintus a lelki dimenzió, Thészeusz a belső világot megismerő és uraló emberi intelligencia szimbóluma, míg Ariadné fonala a tanítást jelképezi, amely segít eligazodni a világ, az élet és a lélek jelenségei között. Ezért tartják a filozófiát Ariadné fonalának.

  Kiállításunkkal néhány bölcsességszerető óriás életét, munkásságát, világképét és hatását mutatjuk be. Megismerhetjük többek között Szókratészt, a filozófia atyját, Marcus Aureliust, a filozófus császárt, Konfuciuszt, aki megreformálta a kínai oktatási rendszert, és Helena Petrovna Blavatskyt, akinek tanításai felébresztették mély álmukból a XIX. század gondolkodóit, tudósait, művészeit és humanistáit.

  A kiállítást az Új Akropolisz Filozófiai iskola készítette. A kiállítás témáinak mélyebb megismerését a témákhoz kapcsolódó kvízek és előadások segítik:

  2013. február 26. 18.30 – Csillagképek és erények

  2013. február 27. 18.30 – Például Szókratész!

  A kiállításunkhoz kapcsolódó valamennyi programra a belépés ingyenes.