Álmok... és varázsmesék

Előadás
Kezdete
2011.03.26. szombat 16:00
Helyszín
Budapest, az Új Akropolisz "Hunyadi" városi központja, I. Attila út 29. I/7 (kaputel: 24)
Részvételi díj
800 Ft, kedvezménnyel 600 Ft.

Álmok... és varázsmesék

Az álmok és mesék világa rendkívül hasonlatos. Más szabályok érvényesek mint a megszokott, hétköznapi "valóságunkban". A mesék hősei számára mindkét világ ismert, mindkettőben otthonosan mozognak, míg a többiek a körülmények rabjai, elalszanak ha álmosak... "de bizony a legidősebb legénynek hamar lekoppant a szeme, csak Mezőszárnyasi maradott ébren."

„Bármihez, amit megtehetsz vagy megálmodsz fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik.” (Goethe)

Minek köszönhetően tudnak ébren maradni a mesék hősei? És miért tudnak nyugodtan aludni veszedelmek idején? Mi kapcsolat van a halhatatlanságot kereső mitikus Gilgames utolsó próbája és Mezőszárnyasi útja között?
Mit tehetünk álmainkban és mit nem? Mit engedhetnek meg maguknak a mesehősök és mit nem?

Az alvás közben látott álmok, a varázsmesék világa és a szebb-jobb jövőről szőtt éber álmok között tán nem véletlen a sok hasonlóság.

Az álmokról lemondani nem lehet. Ha a felnőttek nem támogatják a fiatalok megvalósítható álmait, akkor ők alternatív - ha máshogy nem megy - illegális utakat keresnek; alkohol, drog, szélsőséges viselkedés... ahol viszont nem az álmaikkal, csak azok árnyékával találkoznak. A lélek ettől továbbra is éhes és követelőző marad, eluralkodhat benne az "önvédelmi" önzés és erőszak, nem tisztel se istent, se embert... de fél, nagyon fél, elsősorban önmagától és tán attól, hogy örökké éhes marad. Ha viszont néha hazatérhet valódi hazájába, az őt megillető szabad világrészébe, akkor erős lesz, nyugodt, együttműködésre kész. Tisztelni és védeni fogja az életet, annak minden megnyilvánulásával együtt, és nem fél a haláltól.

Előadók: Apáti János, Schumy Erika, Dr. Bácskai Csegő