Ahol egykor Róma legiói álltak... - történelmi séta

Tanulmányi kirándulás
Kezdete
2010.09.19. vasárnap 10:00
Helyszín
Budapest, Óbuda
Részvételi díj
1500 Ft, nyugdíjas, pedagógus (igazolvánnyal) és diák: 700 Ft. Ez tartalmazza a múzeumi belépőt is. A múzeumban 600 Ft-ért fotójegyet lehet vásárolni.

Ahol egykor Róma legiói álltak... - történelmi séta

Időutazás az ókori Aquincum maradványai között Óbudán
Mottó: „De mit adtak nekünk a rómaiak?!”

Aki Budapesten él, az sokszor fel se kapja a fejét, ha egy római rom mellett húz el az autója vagy a busza. Természetesnek vesszük, hogy mellettünk van. De vajon milyen lehetett mindez, amíg egyben volt? Amikor Aquincum, az egykori Pannonia provincia egyik fővárosa teljes fényében pompázott? Történész, régész és mérnök idegenvezetőink segítenek, hogy a romokat megtöltsük élettel, és a maradványok mögött meglássuk a régi idők emberét, aki talán nem is különbözött olyan sokban tőlünk, csak egy másik, részben emberibb civilizációban élt.
Aquincum házainak egykori emlékei között felidézzük a gladiátorharc világát a mitikus kezdetektől a szórakoztatóiparig, a nagy fürdő test- és lélekápolási lehetőségeit, valamint a rómaiak technikai tudományát, ami újra megerősítheti bennünk, hogy természetes eszközökkel is szinte bármit meg lehet valósítani.
 
A kirándulás befejező állomása az Aquincumi Múzeum és romkert, ahol ugyanazokon az utcákon járhatunk, mint kétezer éve a rómaiak. Belekukkanthatun k a kronoszkópba, és láthatjuk, hogyan is nézhetett ki a város. A séta közben érdekes történetekkel idézzük fel az egykori mindennapokat, hogy megérezzünk néhány illatot az akkori idők hangulatából.
 
A kirándulás 10 órakor indul a Zsigmond térről, a Szentháromság-oszloptól (lásd térkép) és kb. fél 3-kor fejeződik be az aquincumi romkertben. A kirándulásra érdemes kényelmes cipővel jönni, hiszen a legfontosabb helyszíneket gyalogosan járjuk be, szükség lesz két buszjegyre is, és hasznos lehet némi elemózsiát, de főként innivalót hozni. Kedvcsinálóul néhány kép a legutóbbi kirándulásról:

 

Aquincum, Új Akropolisz

Aquincum, Új Akropolisz
 Aquincum, Új Akropolisz

 

 Aquincum, Új Akropolisz

Az idegenvezető a csapat élén: Rusznák György