Tányérszem és nyakigláb

Avagy mi a manó az az anime?
Elgondolkodó anime leányzóHosszú évtizedek után végre magyarul is nézhetünk animét – japán rajzfilmet. A műfaj kedvelőinek nagy örömére, és azok nagy meglepetésére, akik most először csodálkoznak rá az animék színes képzeletvilágára, amely fiatalok millióihoz szól szerte a világon. A japán képregény (manga) és animációs film (anime) története hosszú múltra tekint vissza, a manapság népszerű formája azonban a második világháború után alakult ki.

Japánban a rajzfilm elsősorban nem a mese műfajához tartozik, hanem komoly kifejezőeszköz, amely a hetvenes években hasonló kulturális forradalmat idézett elő, mint amilyet nyugaton a Rock and Roll. Volt egy fiatal generáció, amelyben jóformán mindenki, akibe egy kis kreatív energia és alkotói szenvedély szorult, kapcsolatba került vele valamilyen formában. Nem is csoda, hiszen egy olyan országban, ahol az alapfokú írástudás 2000 kalligrafikus jel ismeretével kezdődik, mindenkinek kissé rajzolásra áll a keze. Ezek a fiatalok már képregényeken és rajzfilmeken nőttek fel. Mangában gondolkoztak, mangában álmodtak, és mangában mondták el mindazt, amit a világról gondoltak.

Anime lány a holdfényben karddalMárpedig a japán embernek a második világháború után bőven volt mit mondania. Nemcsak a háború okozta hatalmas pusztítással kellett szembenézniük, de le kellett számolniuk saját civilizációjuk mindenhatóságának illúziójával is. Ezzel egyidőben megállíthatatlanul áradni kezdett az országba a Nyugat. A japánokat elbűvölte ennek az „egzotikus” kultúrának a sokszínűsége, amelynek fényében új szemmel kellett tekinteniük saját évezredes hagyományaikra is. Ráadásul ezek a hagyományok a fiataloknak már a múltat jelentették, viszont jövőjüket Amerika és Európa idegen, mégis izgalmas világában látták megtestesülni.

A legnépszerűbbé vált művek ebből az egyszerre nyomasztó és előremutató, feszültségekkel és lehetőségekkel teli légkörből merítik alapmotívumaikat: a mozgalmas, fantáziadús történetekben a világot megrengető katasztrófák, és az azok után kezdődő új élet, ismeretlen világok találkozása, keveredése és küzdelme, no meg persze a szerelem, a harc és a kalandok játsszák a főszerepet. A középpontban azonban mindig ott van az ember, aki a változások közepette számtalan úton-módon keresi önmagát.

Talán ez az önazonosÖsszefejelő anime fiúkság-keresés az oka annak, hogy az alkotók nagyon szeretnek szimbólumokkal, mítoszokkal és más kulturális elemekkel „játszani”. Van olyan történet, amelynek főszereplői a kínai, vagy épp az európai asztrológiai jegyeknek megfelelően tagozódnak. Más animék az alkimisták vagy a Kabala szimbólumrendszeréből vesznek kölcsön elemeket. A japán mitológia legnépszerűbb történeteit többször is feldolgozták, de készült manga-adaptáció a Nyugati utazásból, a Mahábháratából, sőt még a Bibliából is. A történetekben nyüzsögnek az olyan elemek, mint a holdbéli nyuszi, a kilencfarkú róka, a mindenütt jelenlévő kisebb-nagyobb kamik és démonok vagy az égi és alvilági lények. Ez a kavarodás hol jobban, hol rosszabbul sikerül, mégis a mítoszok és a hőseposzok stílusát idéző mitikus légkört teremt a történetekben.

Sajnos mára ezt a műfajt is elérte minden népszerű dolog átka, a sorozatgyártás. Bár továbbra is születnek értékes művek, egyre alaposabban kell keresni, hogy a sok „fröccsöntött műanyag anime” között rájuk leljünk. Ezek közül is kiemelkednek egy világhírű alkotó, Mijazaki Hajao művei, aki olyan örök témákat önt képekbe, mint az ember és a természet harmonikus viszonya vagy az akaraterő és a szeretet minden nehézséget legyőző ereje.

Mindemellett az anime mégis jellegzetesen japán. Megjelenik benne a hősiesség, az önfeláldozás, a kötelességtudat erénye, és az ábrázolásokból olyan erő, finomság és harmónia árad, amely a klasszikus kalligráfiák és fametszetek jellemzője. Nem utolsósorban pedig bemutatja a mi nyugati világunkat is, úgy, ahogyan sohasem láthatnánk: a japánok szemével.

Mijazaki Hajao legfontosabb művei:
Nauszika a Szél Völgyéből
Laputa, az égi kastély
Chihiro Szellemországban
A Vándorló Palota


Más, figyelemre méltó történetek:
Filmek: Akira, Hotaru no Haka
Sorozatok: Cowboy Bebop (magyarul is megjelent), Berserk, Neon Genesis Evangelion
 

 

 

 

Cimkék