A hóember szimbolikája :-)

Hóember - SzilveszterA hóemberállítás a téli napfordulóhoz kapcsolódó ősi szokás, amely az ember teljességét és égi eredetét jeleníti meg népszerű, de mély szimbolizmust hordozó formában.

Már a régi görögök is ismerték a „hó embert” (ú. m. tiszta ember), amelyet egyszerűsítve három, egymásba kapcsolt gömb formájában jelenítettek meg, és csak azért nem építettek már ők is hóembert, mert a mediterráneumban igen ritkán esett a hó. ;-) Ezért a hóembert a magas misztériumokhoz, vagyis az Olümposz, illetve Tibet örökké hó borította csúcsaihoz kapcsolták.

A hóember három gömbből áll, amelyek egymás fölött helyezkednek el, és szétválaszthatatlanul összekapcsolódnak. Ilyen módon az emberi teljesség emblémájaként jelenik meg, amit a különböző részekhez kapcsolt szimbólumok is megerősítenek. Fehér színe a tisztaságot, a fiatalságot, az ártatlanságot idézi fel bennünk. Az alsó, anyagi rész dísztelen, csak a kettősséget jelentő – eredetileg szénből készült – gombok láthatók rajta. A középső, lelki részhez kapcsolódik a seprű, amely a függőleges tengelyt szimbolizálja, amely összehangolja a szellemi gyökereket és az anyagban végzett tisztító munkát. A hagyomány elferdülése, hogy az újabb keletű ábrázolásokon a seprű időnként fordítva látható. A hóember fejét jelentő felső gömbön megjelenik a kalap vagy sapka, mint a szellemi világgal való kapcsolat, és a hosszú orr (legtöbbször répa), amely az intuíció fejlesztésével és az előrelátással való összefüggésre utal. :-)

Az, hogy az emberek az év legsötétebb szakaszában – az ezt megelőző rituális hócsata után – évről évre felállítják a hóembert, lehetőség arra, hogy újra emlékezzünk erre a szent kapcsolatra, és inspirál, hogy a hideg ellenére is aktívak maradjunk.

 

Cimkék