Az ébredő belső erő

avagy hősök a filmvásznon, a mítoszokban és a mindennapokban
Luke Skywalker&Obi WanManapság már a szuperhősök is egymás ellen viaskodnak a mozivásznon: birokra kel Batman és Superman, Amerika Kapitány is súlyos ütéseket mér régi barátjára, Vasemberre, sőt, sorolhatnánk a furcsán kevert, jó-rossz hősöket is a gonosz Suicide Squad szereplőitől a perverz Deadpoolig. Ilyen palettán üdítően hathat egy olyan film, amely évtizedek óta következetesen a jó és a rossz közötti ellentétet állítja fókuszba, és mindvégig a sötét és a fényes oldal harcáról regél.

A Csillagok háborúja egyesek szerint sci-fi, mások szerint űrwestern, van, aki csak egy látványos „hálivúdi” akciófilmet lát benne, és van, akit lenyűgöznek a bölcs jedimesterek tanításai.Akárhogyan is, 1977-es megszületése óta nemcsak a filmtörténet és a filmipar, de az emberiség kultúrájának is részévé vált. Szakértők szerint sikerének egyik oka az, hogy ez a bolygórendszereken átívelő mese a mítoszoktól kölcsönzött témáival örök kérdéseket feszeget, amelyek éppúgy fontosak a réges-régi, messzi-messzi galaxisokban, mint itt és most.

A próbákban ismerszik meg az erő

Az embereket mindig is foglalkoztatta a jó és a rossz örök harca, amely ezúttal a jedik és a sithek, a közösség békéjét védelmező, az igazságot őrző jók és az önző, saját személyes érdeküket mindenki elé helyező, mindenek feletti hatalomra törő rosszak összecsapásában ölt alakot. Ahogyan lenni szokott, a rossz gyakran elharapózik, nagy erőre tesz szert, átmenetileg győztesnek tűnik, de csak hogy ezzel is próbára tegye a hőst, aki a nehézségeken felülkerekedve végül győzelmet arat. Odáig azonban – akárcsak az életben – hosszú utat kell bejárni. Tekintsük át az utazás néhány sarokkövét!
Akárcsak a mítoszok legényei, félistenei, lovagjai, a Csillagok háborújának hősei is azért kelnek útra generációról generációra, hogy segítsenek másokon. Anakin Skywalker életveszélyes fogatversenyen indul új barátai megsegítéséért, Luke Skywalker eladja hajóját, hogy Obi-Wan Kenobival tarthasson, Az ébredő erő Rey-je pedig oltalmat nyújt egy védtelen droidnak és egy különös idegennek.
Anakin&Obi WanA közösségért hozott önfeláldozó döntés és cselekedet azonban nem puszta kalandvágy vagy vakmerőség kérdése. Ahogy lelkiismeretük szavára hallgatva belevetik magukat a küzdelembe, rendre kiderül, hogy a legkeményebb ellenfél nem valaki más lesz, hanem saját gyengeségeik, hibáik. Amikor Anakin nem tud uralkodni haragján, egyedül támad a veszedelmes Dooku grófra, és el is veszti jobb kézfejét. Luke önfejű és türelmetlen, Rey pedig állandóan vissza akar térni szülőföldjére, amihez pusztán hiú remények fűzik. A szereplők legfőbb küzdelme tehát saját erőik és hibáik között zajlik: képesek-e a lelkükben dúló csatát megnyerni, képesek-e a gyengeségeiken felülemelkedve jól választani.
Akinek a személyes érdekei, indulatai előtérbe tolakodnak, elbukja a próbát, ahogy Anakin Skywalker szimbolikus halálával születik meg a rettegett Darth Vader is. Ám aki kitart elvei mellett, hatalmas erőt fejleszthet ki – nem hiába kutatják a legújabb SW-moziban sem égre-földre az egyetlen jediharcost, a sötét oldal csábítását leküzdő Luke-ot.

Szunnyadó erőből ébredő erő

A hősök persze – legyen szó a legkisebb királyfiról, egy héroszról vagy egy távoli galaxis lakóiról – sosincsenek egyedül, mindig akad segítségük. Az út elején sokszor egy bölcs tanító vezeti lépteiket, idővel pedig, a próbákban megedződve ők vesznek maguk mellé „padavanokat”. Így hagyományozódik tovább az örök igazságokra és a természetre (így az emberre is) vonatkozó tudás, amivel a mesterek a tanítványban szunnyadó belső erők, erények ébresztését segítik, hogy ha eljön az idő, felismerhesse kötelességét és helyesen cselekedhessen. Persze nem elég a mester – legyen bár olyan bölcs, mint Obi-Wan vagy Yoda –, a padavannak is erőfeszítéseket kell tennie, és meg kell tudnia különböztetni a jót a rossztól. Luke alázatos tanítvány, Anakin viszont tanítója ellen fordul, nem érti, kritizálja őt, és ez a viszonyulás készíti elő útját a sötét oldal felé…
A mítosz jelleget erősíti az is, ahogyan kulcsszerepet kap a halállal való szembenézés, a halhatatlanság elérése. Szinte minden főszereplő megjárja a maga poklát. Anakin a szerelme elvesztésétől tart, Luke-nak az egész családját elpusztítják, és szembe kell néznie apja sötét lényével, Rey-nek pedig hátra kell hagynia a magányból való kiút utolsó mentsvárát.
Ám ha valaki önként leszáll az alvilágba, mélyebb tudással felvértezve térhet vissza. Nem hiába mondta Obi-Wan sem Darth Vadernek: „Ha most lesújtasz rám, erősebben térek vissza, mintsem el tudnád képzelni”. Az ilyen kihívással találkozó hősök túlélésének záloga, ha szívük mélyén olyan bátorság lobog, amely porrá égeti a kétségeket, hiszen – ahogy a film egyik kulcsmondatában elhangzik – „A félelem haraghoz vezet, a harag gyűlölethez, a gyűlölet erőszakhoz, az erőszak szenvedéshez”.

Bennünk élő Skywalker és Yoda

YodaDe ki ne érzett volna már haragot vagy szenvedést? Ki ne érezte volna, hogy megkísérti a könnyű, de kevésbé tisztességes út, amely látszólag akár még eredményesebb is? És kivel ne történt volna meg, hogy végül a lelkiismeretére hallgatott, és a rögösebb, de fényes utat választotta? Örökös harcban élünk. Magasztos és alantasabb részeink napi szintű jedi-sith csatát vívnak bennünk, és csak rajtunk áll, melyikük seregét támogatjuk.
Talán nincs velünk Yoda mester, de igenis akad segítségünk, ha belső erőink ébresztését tűzzük ki célul. Ahogy a halott Obi-Wan szelleme, úgy diktálja a helyes lépéseket lelkiismeretünk. Ahogy a jedik a fénykardjukat forgatják, úgy hasíthatják ketté kételyeinket a már megerősített, biztos képességeink. És foszló kétségek mentén úgy hozhatunk majd egyre gyakrabban előrevivő döntéseket mi is, ahogy Luke ellenáll a sötét oldal kísértésének. A fényes oldal győzelme – ahogyan a mítoszok hőseié – szükségszerű… a kérdés csak az, mennyi időt szánunk a csatározásra. De addig is… az Erő legyen velünk! 

photo credit: Tom Simpson és Niall Kennedy