A napsugárzás káros hatásai

  napsugárzásA napsugárzás megfelelő mennyiségben nélkülözhetetlen az élethez. Ám ha túl kevés van belőle, depresszióssá válhatunk, ha pedig túl sok, a leégésen, hőgután és napszúráson kívül akár rosszindulatú daganat is kialakulhat bőrünkön. A láthatatlan sugarak…
   
  Miből is áll a napfény? A Napból érkező sugarak csak nagyon kis része esik a látható fény tartományába, és a napozás során nem elsősorban ettől kell tartanunk. A minket érő napsugarak egy része a melegítő hatású infravörös fény, amely elengedhetetlen a D-vitamin aktív részének kialakulásához, és így a csontképzéshez, serkenti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezzel nincs is gondunk, szükségünk van rá.

  A látható fényen „túli” legközelebbi sugárzás az ibolyántúli sugárzás, amely magas frekvenciájú sugárzás, a Napból érkező sugarak spektrumán közvetlenül az emberi szervezetet roncsoló röntgensugárzás előtt található. Az ibolyántúli, másként UV (ultraviola) sugárzás több szempontból is veszélyes lehet ránk. A Föld légkörében lévő ózonréteg felelős a Napból érkező UV-sugárzás elnyeléséért. Az ókori gyógyító hagyományok és a ma is alkalmazott színterápia alapján a nyaki és a feji részhez a kék szín tartozik. Az ultraibolya sugarak állnak legközelebb a látható kék színhez, ezért a kék szín a legérzékenyebb az UV-sugárzásra. Napszúrást nem azért kapunk, mert a fejünk van a legközelebb a Naphoz, sokkal inkább azért, mert a fejünket „kék fény” veszi körül. Napszúrást nemcsak napon, hanem felhős időben és víz alatt is kaphatunk, mivel az UV -sugarak kb. másfél méterre hatolnak be a víz alá.

  …és látható jeleik
  A fizikai test külső része a bőr, a bőrfelület találkozik először a napsugarakkal, ezért a fizikai testnek itt van az első védekezési zónája. A túl erős napsugárzás ellen fokozott bőrpigmentképződéssel védekezünk, magyarul lebarnulunk, ehhez azonban időre van szükség. Ha hirtelen nagy adag sugárzás éri a bőrt, nem képes rövid idő alatt megfelelő mennyiségű pigmentet termelni, ami megvédené a káros sugaraktól. Az ilyenkor kialakuló vörös bőrszín a bőrgyulladás jele. Ezt nevezzük leégésnek. A nyári hónapokban csak a délelőtti és a délutáni órákban ajánlott huzamosabb időn át a napon tartózkodni. A szeles idő megtévesztő lehet, hűsíti a bőrt, és csak akkor kapunk észbe, amikor már késő.

  Napszúrás
  A védtelen fejet ért közvetlen, erős napsugárzás hatására alakul ki. Olyan szintű sérülésnek felel meg, ami már agyhártyaizgalommal járó tünetekkel (fejfájás, hányinger, eszméletlenség) jár. A kisgyermekek, és a kopasz emberek fokozottan veszélyeztetettek.

  Hőguta
  Akkor alakul ki, ha a szervezet saját hűtése annyira lecsökken, hogy megszűnik a verejtéktermelés.

  Fototoxikus reakció
  A bőr sejtjeiben lévő fényérzékeny anyagok szétesnek, a sejt pusztulását, és így a bőr felhólyagosodását, gyulladását okozzák.

  Fényallergia
  A fény hatására lebomló anyagokra a szervezet allergiás reakcióval válaszol. Bizonyos típusú gyógyszerek (antibiotikumok, hormontartalmú készítmények), illetve illatszerek a leggyakoribb allergizáló anyagok. Ez persze az egyéni érzékenységtől is függ. Ha leégünk, gondolnunk kell erre is, és magunknak kell megfigyelnünk, mi okozhatta a látszólag indokolatlan panaszainkat. A természetgyógyászok véleménye szerint egyébként könnyebben leégünk, ha szervezetünk elsalakosodott. Ebben az esetben a napozózselé a leghatékonyabb.

  Mit tehetünk a megelőzésért?
  • Alkalmazkodjunk a minket érő nagyobb mennyiségű napfényhez, vagyis hozzá kell szoktatni magunkat a napozáshoz.
  • Kenjük be magunkat napolajjal.
  • Használjunk fejkendőt.

  Ha már leégtünk vagy napszúrást kaptunk…
  • Menjünk árnyékba. Feküdjünk le, de úgy, hogy a fejünk legyen megemelve, és fedjük be vizes kendővel. Igyunk sok folyadékot, ha lehet, ásványvizet, gyümölcslevet, vagy akár sört (a benne lévő sók miatt). Ha ezek nincsenek kéznél, készítsünk koktélt az alábbi recept alapján: 1 teáskanál sót tegyünk egy liter vízbe.
  • A leégett bőrt hűteni kell, kenjük be tejföllel, joghurttal. A viszkető, gyulladt bőr nyugtatására használhatunk kamillavirág és zsályalevél keverékéből főzött borogatást, vagy Panthenolt is.

   
   
   
  További olvasásra ajánljuk: