Filmvetítés

FILO-Filmklub: A császár utolsó diadala – avagy Marcus Aurelius, a filozófuscsászár

Dátum: 
2014. december 9. kedd, 18:00
Helyszín: 
Kozi drink bár – Győr, Városház tér 3.
Rövidfilm Jorge Angel Livraga professzor írása alapján.
 
A filmnézést beszélgetés követi. Vezeti: Rózsa Péter.

  • Aki nem csak önmagán uralkodott: egy filozófus a Római Birodalom élén 
  • Mit tehet az ember, ha körülötte minden szétesni látszik?
  • Hogyan szerezzük és őrizzük meg a „sztoikus nyugalmunkat” a zaklatott hétköznapokon? – Marcus Aurelius jótanácsai


Belépődíj: 
A belépés díjtalan.

Főszerep – felárért

Dátum: 
2014. december 6. szombat, 16:00
Helyszín: 
Főnix Kultúrműhely, Budapest, Rigó utca 6–8.
Rosencrantz és Guildenstern halottRosencrantz és Guildenstern halott – szól Tom Stoppard filmjének címe, melyben a Hamlet-történet két kevésbé ismert figurája kerül nagyító alá. Ahogy a címből is kiderül, ők sem érnek boldogabb véget, mint a központi szereplők. Újabb tragédia a tragédiában – mondhatnánk. Mégis, mikor Kovács Balázs, az Új Akropolisz Szophia filmklubjának vezetője arra kérte a nézőket, próbálják meghatározni, mit láttak: mindennapi csetlés-botlásokról szóló komédiát, súlyos bűnből induló, visszafordíthatatlan tragédiát, vagy feloldást is adó drámát, a válasz nem volt könnyű. Még a tragikomédia, vagy inkább a „komitragédia” tűnt a legpontosabbnak. De mitől lesz mulatságos egy tragédia bármely vetülete, és hogyan lehet súlytalan két halál? A 2014. december 6-i filmklub a kis emberekről, a hősi létet visszautasító és mégis áldozattá váló „civilekről”, a magukról mit sem tudókról szólt.

Szophia Filmklub: Rosencrantz és Guildenstern halott

Dátum: 
2014. december 6. szombat, 16:00
Helyszín: 
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6–8.
Rosencrantz és Guildenstern halottMindenki főszereplő a saját életében. De mi van akkor, ha nem tudja ki ő, és hogy miről szól a darab? Hamlet főhőssé válik saját tragédiájában, de mit csinálnak eközben a mellékszereplők?
Belépődíj: 
1 db tartós élelmiszer, amelyet a december 6–13-ig tartó szociális akciónk (ruha-, játék és élelmiszergyűjtés) részeként eljuttatunk a rászorulóknak.

FILO-Filmkub: Truman show

Dátum: 
2014. október 28. kedd, 18:00
Helyszín: 
Kozi drink bár Győr, Városház tér 3.
A film egy zseniálisan kiagyalt történeten alapul: Truman Burbank az első olyan gyerek, akit egy cég fogadott örökbe, egy tv-csatorna, és születésétől kezdve kamerák előtt zajlik az élete. Egy hatalmas műteremben él, ahol mindenki statiszta, csak erről az apró részletről neki nem szólt senki. Ám Truman idővel egyre több mindenre jön rá…

Vajon meddig terjedhet ki a manipuláció, hogy gátat szabjon az emberi értelemnek, szabadságnak? Vajon képes-e az ember kitörni a megszokott világából, biztonságából, hogy elinduljon felfedezni azt a „valamit”, ami felé belső késztetése hajtja?

színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 103 perc, 1998
Rendező: Peter Weir 
Belépődíj: 
A belépés díjtalan.

Milyen istennők rejlenek benned?

Dátum: 
2014. október 10. péntek, 18:00
Helyszín: 
Concordia Kultúrműhely, Szeged, Szivárvány utca 3/A

Milyen istennők rejlenek benned?A női erő sokféle formát ölthet: tanít, nevel, éltet, ápol, szeret... Tudni szeretnéd, hogy a nő megannyi arca közül melyek mutatkoznak meg benned a legerősebben, és melyekhez érdemes még közelebb kerülnöd?

A női lét boldogabb megéléséhez, titkainak kifürkészéséhez ókori mítoszok forrásaiból merítünk. Az est folyamán az ezekhez kapcsolódó gyakorlatok és válogatott filmrészletek segítségével igyekszünk közelebb jutni valódi önmagunkhoz, ezáltal jobban megérthetjük a körülöttünk élőket is.

FILO-Filmklub: Ütközések

Dátum: 
2014. június 26. csütörtök, 18:00
Helyszín: 
FILO-Pont Győr, Kálóczy tér 15.

Izgalmas események egymáshoz kapcsolódó sora Los Angeles utcáin, lakóházaiban. A különféle etnikumú, eltérő társadalmi helyzetben lévő szereplők hétköznapjait áthatja az intolerancia, a másság megértésének hiánya, a tehetetlenség és a kiszolgáltatottság.

Bennük van azonban az átalakulás, a megértés, a hétköznapi hős ébredésének számos lehetősége és pillanata is. Életük két nap alatt megváltozik. A sokszor végletekig fokozódó haragjukkal szemben a sors gyönyörű tükröt állít.

Belépődíj: 
600 Ft, kedvezménnyel 500 Ft.

FILO-Filmklub: Holt Költők Társasága

Dátum: 
2014. június 23. hétfő, 18:00
Helyszín: 
Kozi drink bár Győr, Városház tér 3.

Egy ifjú lelkeket lángra lobbantó különc irodalomtanár kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet. A felismerés egyeseknek szerelmet, másoknak tragédiát hoz. A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme.

  • „Carpe diem! – Ragadd meg a napot!” Mi a bölcs mondás valódi értelme?
  • Hogyan lehet az életünk rendkívüli?
  • „A szavak és eszmék meg tudják változtatni a világot.”

A filmvetítést beszélgetés követi. Vezeti: Rózsa Péter

Belépődíj: 
A belépés díjtalan.

A nő - istennők leánya

Dátum: 
2014. május 17. szombat, 10:00
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, Margit krt. 64/b
női archetípusok, Sophia filmklub
egynapos szeminárium a női lélek mélyebb megértéséért
A női erő sokféle formát kaphat: tanít, nevel, ápol, éltet, táplál, szeret. És nem kell, hogy mindezek a szerepek összeütközzenek bennünk, hiszen a különféle arculataink összehangolásával rátalálhatunk valódi önmagunkra.
Belépődíj: 
2500 Ft, kedvezménnyel 2000 (az árat a felmerült igények és javaslatok alapján módosítottuk, így az ebéd költségét már nem tartalmazza)

Női archetípusok a mítoszokban és a filmvásznon – előadás filmrészletekkel

Dátum: 
2014. május 6. kedd, 18:00
Helyszín: 
Széchenyi István Egyetem, Győr, Egyetem tér 1. ÚT 114.

Az előadás során görög pantheon istennőinek segítségével igyekszünk felfedezni a női erő különböző arculatait. Aphrodité, Athéné, Déméter és Héra mítoszai valamint válogatott filmrészletek segítségével közelebb juthatunk önmagunk és társaink jobb megismeréséhez.

A „Platón ma” című kiállításunk további programjainak megtekintéhez kattintson ide! 

Belépődíj: 
A kiállításunkhoz kapcsolódó valamennyi programra a belépés ingyenes.

FILO-Filmklub: Idétlen időkig

Dátum: 
2014. április 22. kedd, 18:00
Helyszín: 
Kozi drink bár Győr, Városház tér 3.
Idétlen időkig
Mit tennél, ha időhurokba kerülnél, és egyetlen napod ismétlődne? Ez történik Phil Connorsszal (Bill Murray), a cinikus időjárás-bemondóval. Az ő válasza: ha nincs holnap, akkor nincsenek következmények, vagyis bármit megtehetsz.

Phil elkezdi habzsolni az életet, csak a szórakozásnak él. Minden nőt meghódít, kivéve azt az egyet, aki első találkozásuktól kezdve igazán érdekli. Az ismétlődő helyzeteket elkezdi átoknak látni, és már élni sem akar.

Az új nézőpontot, és így a változás inspirációját éppen a gyönyörű Ritától (Andie MacDowell) kapja, akinél eddigi módszereivel nem ért célt.

A filmvetítést beszélgetés követi.

Vezeti: Szabados Éva

Belépődíj: 
A belépés díjtalan.