Hunyadi-címer

Hunyadi Mátyás, „igazságos Mátyás király” 1458 és 1490 között uralkodott. Nem királyi családok leszármazottja, apja, Hunyadi János a Magyar királyság kormányzója, híres törökverő hadvezér volt.

A címerükben látható fekete holló régóta fejtörést okoz a múlt kutatóinak, hiszen eredete és a család hiteles története is ismeretlen. Hunyadi János egyesek szerint szegény sorból származott, míg mások gazdag havasalföldi nemesi család sarjának mondták. Mátyás király történetírói viszont reneszánsz királyokhoz méltó családtörténetet költöttek róla.

A kor uralkodói szívesen vezették vissza eredetüket a görög- római mitológia hőseire, valamint római nemzetségekre. Ennek megfelelően a Hunyadiak hollóját is egy Corvinus (Hollós) nevű római vitézhez kapcsolták, aki Livius elbeszélése szerint egy holló segítségével győzte le gall ellenfelét. Corvinus utódai ezután Pannóniába költöztek, később a család Erdélybe települt át – legalábbis Bonfini és Ransanus udvari változata szerint. Noha a gyűrűs holló jelképének vannak előzményei, a hiteles címerlevél hiányában a Hunyadiak jelképének eredetét továbbra is homály fedi.

A kisplasztika a vajdahunyadi vár egyik címere alapján készült.

Ár: 
2900,- Ft
Méret: 
12 cm x 15 cm x 3 cm