Előadások

FILO-filmklub: Az ördög ügyvédje

Dátum: 
2016. december 28. szerda, 18:00
Helyszín: 
KOZI Drink bár – Győr, Városház tér 3.
színes, magyarul beszélő, amerikai misztikus thriller (1997)
Belépődíj: 
díjtalan

A színek rejtelmei – elméletben és gyakorlatban (tanfolyam)

Dátum: 
2016. december 10. szombat, 14:00
Helyszín: 
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/A.
Színes falevelek* a színek rendszere és a színkeverés alapjai
* a színek szimbolikája
* a színek hatásai

Ezen a délutánon a színek szivárványos világába invitálunk. Foglalkozunk a fény, a szem és a színek különös kapcsolatával, a színek összefüggéseivel, szimbolikájával és hatásaival, a színharmónia alapvető törvényszerűségeivel. Gyakorlatban is kipróbáljuk a színkeverést, a színhatásokat, ami alapot, segítséget adhat a színek használatához az élet sok területén.
Belépődíj: 
3000 Ft, diákoknak 2000 Ft.

Káoszból rend: viking minta idealistáknak 2.

Dátum: 
2016. december 10. szombat, 16:00
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, Margit krt. 64/B fszt. 6.
villám és bárdIgaza lehet azoknak a sikeres embereknek, akik azt mondják: nem az vagy, amit mások gondolnak rólad, hanem az, amit magadról tartasz. A vikingek is az utóbbi állásponton lehettek, amikor egyszerű „tengeri rablókból” civilizációt építő hódítókká váltak.

Európának a mai napig fejtörést okoz a titok, hogy ezek a félelmetes harcosok miként lehettek egyben remek érzékkel megáldott politikai vezetők, az anyag megmunkálásának mesterei, vagy a kor legnagyobb becsben tartott iskolaalapítói és tanítói is. Lejegyzett történetük rövid két és fél évszázada a kor ködtakaróján áthatoló fényvillanás, amelynek szikráját az égben csiholták isteneik, bölcsességből, szeretetből és bátorságból.
Belépődíj: 
1200 Ft, kedvezménnyel 900 Ft.

FILO-filmklub: Az ördög ügyvédje

Dátum: 
2016. november 25. péntek, 18:00
Helyszín: 
FILO-Pont Győr, Kálóczy tér 15.
színes, magyarul beszélő, amerikai misztikus thriller (1997)
Kevin Lomax (Keanu Reeves), a sikeres védőügyvéd egyetlen pert sem veszített még életében, mert szinte hipnotikus erővel bírja rá az esküdteket, hogy mentsék fel ügyfeleit. De nemcsak a tárgyalóteremben, hanem a magánéletében is szerencsés, elbűvölő feleségével, Mary Annel (Charilze Theron) az oldalán. Egy napon betoppan hozzá egy tekintélyes New York-i jogi cég megbízottja és közli vele, hogy felettesei felfigyeltek hihetetlen teljesítményére és szeretnék a cég munkatársai között látni. Feleségével New Yorkba utazik, ahol hamarosan megismerkedik a cég titokzatos vezetőjével, John Miltonnal (Al Pacino) is. A nagyravágyó Kevin nem bír ellenállni a kísértésnek és elfogadja Milton ragyogó ajánlatát.
Belépődíj: 
800 Ft, kedvezménnyel 500 Ft.

A filozófia világnapja

Dátum: 
2016. november 24. csütörtök, 18:00
Helyszín: 
FILO-Pont Győr, Kálóczy tér 15.
A Filozófia Világnapján Látszat és valóság témakörében várunk minden kedves érdeklődőt filozófiai kávéházi beszélgetésünkre. Az előadást könyvbemutató kíséri, amelyben Delia S. Guzmán A hétköznapok hőse című művéből adunk ízelítőt.
FILO-kávéház: Látszat és valóság
előadás és beszélgetés

– Milyen szemmel nézünk önmagunkra és a világra?
– Az illúzió szerepe a fejlődésben, avagy az élet játék?
– A valóság megközelítése Platón barlangmítoszában

A modern kutatások és az ókori tanítások egybehangzóan rámutatnak fizikai látásunk csalóka természetére. Indiában Mája istennő testesítette meg a látszatvilágot, az illúziót, amely játszik az érzékeinkkel, és állandónak mutatja a múlékony anyagot. Fellebbenthetjük-e valaha a fátylat, amellyel a természet elrejti előlünk titkait? Van mód, hogy megközelítsük a valóságot? A szimbólumokat, melyek az egyetemes archetípusokkal, örök törvényekkel teremtenek kapcsolatot, Jung fedezte fel újra.Újra, hisz az ókorban tudták és tanították, hogy a szimbolikus gondolkodás képessé teheti az embert a látszatok mögötti lényeg szemlélésére. Az illúziók rabságából kivezető útról Platón híres Barlangmítoszában tanít. A sok kérdést felvető és megválaszoló szimbolikus történet, amely többek között a Mátrix alkotóit is inspirálta, egy teljes világ- és emberképet tár elénk.
Belépődíj: 
díjtalan