Előadások

Szabadon gondolkodni, együtt cselekedni

Dátum: 
2016. november 19. szombat, 16:00
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest II., Margit krt. 64/B fszt. 6.
Pitypang
Beszélgetés és gyakorlatok A filozófia világnapja alkalmából

Életünk minőségét jelentősen befolyásolják emberi kapcsolataink és a többiekhez fűződő viszonyunk. Mégis, egyre erősebben mérgezi hétköznapjainkat a gyűlölet és az ebből fakadó félelem. A szélsőségek együtt járnak, ahol gyűlölködnek, ott félnek, és aki gyűlöletet kelt, gyűlölettel telve beszél vagy cselekszik, joggal fél attól, hogy őt is gyűlölik. Végül már senki sem tudja, hol kezdődött ez az ördögi kör…

A probléma nem új keletű, a történelem folyamán számtalanszor felütötte már a fejét, hiszen az ellenszenv okai mélyen az emberi természetben gyökereznek: az önzésben és a tudatlanságban.

Színjáték vagy valóság? – Misztériumszínház Keleten és Nyugaton

Dátum: 
2016. november 12. szombat, 14:00
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest II., Margit krt. 64/B fszt. 6.
Görög_NóKépzeljünk el egy színházat, ahonnan az előadás végén más emberként távozunk, mint ahogy érkeztünk. Egy olyan színházat, ahol a „játék” a lelket ébresztő mágikus eszköz, amely észrevétlenül tanít, ahogy a színen látottak összekapcsolódnak saját életünk kérdéseivel.

Az időben és térben egymástól távoli, ám gyökerében azonos görög és japán misztériumszínház is ilyen volt. Aiszkhülosz és Zeami mester drámái megmutatták az Élet rejtett törvényeit, miközben ráébresztettek egy, az ember lényegéhez legközelebb álló, szellemi valóságra. A nézők egyszerre lehettek szemlélői és résztvevői az előadásnak, mert összekapcsolódott bennük a külső a belsővel, megsejthették a maszk mögött valódi önmagukat…
Belépődíj: 
2000 Ft, kedvezménnyel 1500 Ft

Félelem és előítélet helyett...

Dátum: 
2016. október 29. szombat, 10:00
Helyszín: 
az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.
Kézfogás
  • Mi történik, ha az, amit helyesnek tartunk szembe kerül környezetünk elvárásaival?
  • Mi mellett érdemes kiállni?
  • Ütközünk vagy kapcsolódunk egymással?

(Gondolkodj és gondoskodj sorozatunk utolsó alkalmán, a filmrészletekkel tarkított beszélgetésben az ember másokkal való kapcsolata kerül a középpontba.)

Házigazda: Strincz Szilvia és Matejka Gábor 
Belépődíj: 
800 Ft, kedvezménnyel 500 Ft.

Gondolkodj és gondoskodj III. - Az ember kapcsolata önmagával

Dátum: 
2016. október 22. szombat, 10:00
Helyszín: 
az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.
Mitikus példák - avagy hősökről a ma emberének

"Amikor az ókori filozófia magasztalta és elismertté tette a hősöket, akkor ezt, azt hiszem, nem csak a harctéren aratott győzelmeik vagy a különleges testi-lelki teljesítményük miatt tette. Nem egy filozófusnál vélek felfedezni halk, finom ösztönzést arra, hogy kövessük ezeket a hősöket a saját, egyszerű életünkben is, abból a harcállásbóll kiindulva - miért is ne lenne az? - ,amely a sorstól mindenkinek megadatott.
Belépődíj: 
800 Ft, kedvezménnyel 500 Ft.

Mágia az ókorban

Dátum: 
2016. október 15. szombat, 18:00
Helyszín: 
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest II., Margit krt. 64/B, fszt. 6.

Mágikus érme Korunkban újra köztudatba került a mágia, bár az ember évezredek óta kutatja a jövőt, a természet rejtett törvényeit és titkait. Aki a mágusokhoz, sámánokhoz, beavatottakhoz, a római pontifex maximusokhoz vagy a középkori alkimistákhoz hasonlóan mélyre hatol, annak gyakran kortársai értetlenségével, olykor ellenségeskedéseivel kell szembenéznie.
Mi az a mágia? Miért kapcsolódnak hozzá annyira ellentétes nézetek? Az ókorban a legegyszerűbb emberektől a legbölcsebbekig használták a mágiát, de vajon mit értettek alatta? A köznép a vágyai kielégítésére, a filozófus a világ megismerésére használta.

Belépődíj: 
1200 Ft, kedvezménnyel 900 Ft.