Ajánljuk még...

Összefoglaló a 2015-ös tevékenységeinkről

Filozófia Kultúra ÖnkéntességAz Új Akropolisz önkéntes alapon szerveződő, nonprofit közhasznú egyesület. Széleskörű filozófiai-kulturális tevékenységünket az egyesület tagjainak önkéntes munkája, valamint a céljainkkal egyetértő magánemberek támogatása teszi lehetővé.

Ezen az oldalon bemutatjuk, adójának civil szervezeteknek adható 1%-ával milyen tevékenységek megvalósulásához járulhat hozzá.

Kultúrházak éjjel-nappal Február 5. és 7. között országszerte szélesre tárják kapuikat a kultúrházak, és változatos programkínálattal várják a tanulni, szórakozni vágyókat. A Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében tizedik éve megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat idén „Az élőzene bűvöletében” zajlik majd, de a zene és a tánc mellett nem hiányoznak majd a kiállítások, az irodalmi estek, a sport, az előadások és a kerekasztal-beszélgetések sem: a művelődési intézmények palettája minden korú és érdeklődésű embernek kínál ínyére való elfoglaltságot. Az országos kezdeményezés keretein belül az Új Akropolisz Budapesten, Győrött és Pécsett várja a látogatókat. További részletek a www.kulturhazak.hu honlapon.
A filozófia mesterei és tanításuk alkalmazása a mindennapokban pszichológiai gyakorlatokkal

Mit ad a filozófia? Válaszokat az élet miértjére. Mélyebb tudást önmagunkról és a világról. Lehetőséget az értékek mentésére és az önzetlen cselekvésre.
Amikor álmaink egy jobb önmagunkról és egy jobb világról szólnak, amikor emberhez méltóbb életre vágyunk, amiért cselekedni is készek vagyunk, akkor megszólalt bennünk az idealista filozófus. Ne hagyjuk elaludni!
Tovább

A hétköznapok hőseElőfordul, hogy az élet lefegyverez bennünket. Nem is annyira a sorscsapások, a túlélésért folytatott harc, hanem egy sor kisebb letörtség, az apró-cseprő dolgokkal való bajlódás, a hétköznapi nehézségek.
Delia Steinberg Guzmán könyvében úgy intézi hozzánk szavait, hogy elgondolkodásra késztessen, és arra indítson, hogy visszaszerezzük az olykor elillanó bátorságot, és tudatosítsuk a nehézségeink okát, amelyek nap mint nap próba elé állítanak bennünket.
Az Új Akropolisz 20. Erénynek erejével novella- és esszépályázata 2015

Ha te változol, minden változik.
Legyél tollforgatóként te a változás előmozdítója, és kezdd már most saját magaddal: ragadj billentyűzetet, kattanj rá a témára, dolgozd ki és küldd be nekünk. Hogy mind teremtsünk: mi lehetőséget az alkotásra és megmérettetésre, ti pedig az írásaitokban is szebb és jobb világot.
Részletek
I. Budapesti Slam Philosophy viadal – Lásd a világot filozófiai slammel!

Mikrofon Gyere, oszd meg te is 5 percben a nézőpontodat és tapasztalataidat, inspirálj másokat is a továbbgondolkodásra és a gyakorlati alkalmazásra! Várunk téged is a Főnix Kultúrműhelybe, ahol 2015. április 18-án rendezzük meg az I. Budapesti Slam Philosophyt.
Nevezési feltételek itt.
LelkiMorzsaA Kapszli,a Károli Gáspár Egyetem pszichológia szakos hallgatóinak önképzőköre hónapról hónapra kemény pszichológiai-társadalmi kérdéseket boncolgat a Reviczky utcában neves előadók, vagy egy-egy téma szakértőinek közreműködésével. Vendégük volt már Vekerdy Tamás (Gyerekek és szülők, óvodák és iskolák), Mérő László (Az érzelmek logikája), és Kulka János (Naná, hogy… az autizmusról) is. 2014. november 26-án este héttől a szexuális erőszak társadalmi és pszichológiai vonatkozásairól fog beszélni Horváth Éva, a NANE Egyesület képviselője.
FabuláriumBoldizsár Ildikó meseterapeuta mítoszokon, meséken és történeteken keresztül fedezi fel a világot, önmagát és másokat, mert érvényes tudásnak tartja mindazt, amit az évezredes történetek megőriztek. A FABULÁRIUMOT – amit vendégekre váró otthonának is tekint – azért hozta létre, hogy megmutassa, mi közünk lehet nekünk, itt és most élő embereknek a mítoszokhoz, mesékhez, mondákhoz és legendákhoz – vagyis a történetekhez és a bennük rejlő tanításokhoz. Hogyan használhatjuk mindezeket belső iránytűként és megbízható térképként?
VilagurAz ég és az űr legcsodásabb pillanatai
Két magyar versenyző – Francsics László és Éder Iván – is bekerült a legjobbak közé a brit Királyi Obszervatórium és a Sky at Night magazin által meghirdetett ''Astronomy Photographer of the Year'' fotópályázaton. A díjazott művekből Greenwichben rendeztek kiállítást, mely csütörtökön nyílt meg és február 23-ig tekinthető meg. Nézze meg a hvg.hu-n a legjobb képeket.

levegobol veszi kiA levegőből veszi ki az oxigént
„Mindig azt mondtam, hogy az élethez három dolog kell: élelem, víz és levegő. Evés nélkül akár egy hónapig, víz nélkül egy hétig is ki lehet bírni, na de levegő nélkül...?” – mondja mosolyogva Schlemmer László, a Supair-Lux Kft. ügyvezető igazgatója. A Haditechnikai Intézet egykori fejlesztési igazgatója ezredesként ment nyugdíjba 2001-ben, de szeretett volna valami hasznosat csinálni. A több találmányáról is ismert dr. Földi Tivadarral, a BME egykori tanárával dolgozták ki az új elven működő légszűrő berendezés alapjait, ami ventilátor vagy bármilyen más mozgó alkatrész nélkül, molekulaszinten gyűjti össze a levegőből az egészségre káros szennyeződést. TOVÁBB

tesztelesA tesztelés a tudás anyja, nem az ismétlés
Ismétlés a tudás anyja – mindenki ismeri a mondást, és jó hírünk van azoknak, akik mindig is utálták ezt hallani: a kísérleti memóriakutatás friss eredményei szerint ugyanis az évezredes intelem hamis. Sajnos azt sem szeretjük, ami viszont tényleg segít megjegyezni, hogy mikor született Mátyás király. TOVÁBB

zsazsaAhol a fű sem nő
Kilencedikes dán tanulók fillérekből levezettek egy olyan kísérletet, ami mögé a hivatalos tudomány máig nem mer felsorakozni. Wi-Fi router mellé kerti zsázsát ültettek, ami nem akart kinőni.

Föld növyényzeteLenyűgöző felbontású térkép készült a földi növényzetről
Kutatók új műholdas felvételeket tettek közzé, melyek feltárják, a Föld felszínének mekkora hányadát borítja vegetáció. Vajon mennyi növényzet fedi a Földet? Most már megtudhatjuk a választ, köszönhetően a NASA által készített új interaktív térképnek, amely megmutatja, hol mennyi növény borítja bolygónkat.

Európa történelme 10 percben
Elkészítették Európa 1000 éves történelmét egy 10 perces videóban. A térképek segítségével nyomon követhetjük az átalakulásokat.

 

PantheonA rómaiak tartósabb betont készítettek, mint a mai építőanyag-ipar
A rómaiak lényegesen tartósabb betont állítottak elő annál, mint amilyenre a mai építőanyag-ipar képes, ráadásul sokkal környezetkímélőbb technológiát alkalmaztak - állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amely a Pozzuoli-öbölben kikötői létesítmények maradványait vizsgálta. TOVÁBB
BachMost jó Bach-őrültnek lenni!
Rendkívül izgalmas Bach-adatbázis (mű-kereső) jelent meg a hálón.
A hagyományos Bach-lapokkal szemben megvan az az előnye, hogy nem hasonlít rájuk. Magára hasonlít. Elsőre talán csak a néhány, láthatóan saját fejlesztésű grafikai elem sejteti, hogy itt valamiről szó van, nem csak adatokról.
kalakaSzemezgessen a Kaláka dalaiból!
„A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak” – írta Kányádi Sándor az együttes huszonöt éves jubileumára. A zenekar facebook oldalán regisztráció nélkül is meghallgathatjuk gazdag munkásságuk néhány válogatott darabját – üdítő kikapcsolódás mindazoknak, akik akár csak napi pár percre szívesen belefeledkeznének a „vers-zenébe”.

mukincsMegtalálták a vikingek legendás navigációs eszközét
1592-ben süllyedt el Alderney szigetének közelében a La Manche csatorna francia partokhoz közeli részén az a brit hajó, aminek rakományát most hozták felszínre és vizsgálták meg. A régészek és történészek szerint igazi kincset sikerült találni a hajón, egy apró, jellegtelen, de precízen megmunkált kristályt, amiről a kutatók úgy tartják, hogy azonos lehet a viking legendákban napkőként emlegetett navigációs eszközzel. A mítoszokban a mágikus erejű napkő segítségével tájékozódnak a viking hajók a tengeren, de ennek a létezésére eddig semmilyen archeológiai bizonyítékot nem sikerült találni. TOVÁBB

 

5 perc angolMagyar oldal lett a világ legjobb angolnyelv-oktató portálja
Hazai fejlesztésű weboldalt kiáltottak ki a világ legjobb angolnyelv-oktató portáljának. A BBC oldalát is maga mögé utasította. A világ egyik legnagyobb és legjelentősebb angolnyelv-oktató kiadványokat gyártó és forgalmazó kiadója, a Macmillan Education által meghirdetett Love English Awards első díját idén több mint 3000 szavazatos előnnyel a magyar 5 Perc Angol nyerte el, olyan versenytársakat maga mögött hagyva, mint például a BBC Learning English vagy az amerikai kormány nyelvoktató oldala, a Voice of America Learning English. Folytatás itt.

Csimpánz rokonaink
Ezen a videon megismerhetjük Ayumu-t, a kognitív képességekkel rendelkező csimpánzt.